fredag, marts 05, 2010

Om osteoporose.

Jeg bliver sommetider spurgt, hvordan man kan vide, om man har osteoporose?
Man kan ikke mærke det, for skøre knogler gør ikke ondt. Først når man har fået et brud, får man smerter.
Men det er ikke et ungdomsfænomen.
Indtil 36 års alderen opbygges og nydannes knoglerne hele tiden. Herefter begynder et langsomt tab af knoglemineralindhold  på ½-1 % om året hos alle.
 Fra 50 års alderen rammes hver tredje kvinde og ca hver ottende mand af et ekstra stort knoglemineraltab, som fører til osteoporose.

Billedet viser rygknogler.
Hvis du er i aldersgruppen og kvinde (mænd ved man ikke så meget om), så begynd med at lægge mærke til din mor og mormor. Hvis de har tabt kropshøjde eller er blevet meget rundryggede, så har de sandsynligvis sygdommen, og den er arvelig. I 40-60 % af alle tilfælde er osteoporose arveligt betinget.
Hvis din højde er reduceret med mere end to cm., kan det også være mistænkeligt.
Ellers er det faktorer som:
Tidlig overgangsalder (før 45)
Anorexi eller meget spinkel kropsbygning.
Rygning, stort alkoholforbrug, overdreven kaffedrikning (mere end 8 kopper om dagen)
Stillesiddende arbejde og for lidt motion.
Mangel på kalk og D-vitamin.
Lang tids behandling med binyrebarkhormon.
Høj alder. (det er naturligt, at knogler mister lidt kalk hvert år)

Hvis du har alderen og er i risikogruppen, så få din læge til at henvise dig til en dexa-scanning. Det er den eneste effektive måde at stille diagnosen på. Scanningen viser, om du har sygdommen, og i givet fald hvor stort et knogletab, du har haft.
Knogletabet angives med en T-score og udfra det tal bestemmes medicineringen.
Er T-score under -3, behandles man med en knoglebevarende medicin og kalk og D-vitamin.
Er T-score mere end -3 (-3,5 osv.), og er højdereduktionen 5cm eller mere, og har man haft et brud, får man en hamrende dyr medicin, der er knogleopbyggende.

Min T-score er -2,90, min højdereduktion er 4 cm og jeg har heldigvis ingen brud haft. Alligevel vil jeg gerne have den knogleopbyggende medicin ud fra tanken om, at det er bedre at forebygge end at vente til et evt. brud opstår. Men først når et patent udløber, bliver Forsteo billigere. Og i mellemtiden er der måske opfundet en bedre medicin.
Udover medicin er motion vigtigt for de knogleskøre. Det er især vægtbærende motion som gang, stavgang, løb, hop, sjip, der styrker knoglerne. Og her er det selvfølgelig alderen der bestemmer intensiteten.

De skøre knogler giver anledning til lavenergibrud. Det vil sige, at der skal ingen eller kun meget let ydre påvirkning til at et brud opstår. Det er især håndled, lårbenshals og rygknogler, der rammes. Ved brud på arme og ben kan der sømmes og sættes sammen. Men brud og sammenfald i ryggen kan ikke behandles eller sættes sammen. Det resulterer i langvarige smerter, som kan være vanskelige at dæmpe.

Så summa sumarum: Det er vigtigt at blive diagnosticeret tidligt. Det er immervæk lettere for en 55 årig at tilpasse sig de rutiner, der hører med til medicineringen. Og at lægge energi i motionering.

Igen i dag skinner solen. Jeg vil gå ud og nyde det. I eftermiddag har jeg vagt på Kunstcentret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar